Saturday, 1 October 2022

Warning: this is a shameless attempt to gain followers.

      YOU CAN EARN MONEY

Warning: this is a shameless attempt to gain followers.


As I write this, I am 32 short of 5,000. I’d like to gain those in the next two hours.

Robert Younger suggested I make a food post.

We picked up food from one of our favorite local places tonight. If you’re ever in Gainesville, FL, be sure to check out Satchel’s.

Tuesday, 20 September 2022

মিষ্টি আলু কেন খাবেন........https://kgujy.weebly.com

 

মিষ্টি আলু কেন খাবেন ?


💪

মিষ্টি আলুতে প্রচুর ভিটামিন সি ও ভিটামিন বি৬ থাকে, যা মস্তিষ্ক ও স্নায়ুতন্ত্রের স্বাস্থ্যের জন্য গুরুত্বপূর্ণ। এটি পটাশিয়াম ও ম্যাগনেসিয়ামেরও ভালো উৎস, যা রক্তচাপ নিয়ন্ত্রণে রেখে হার্টের স্বাস্থ্য উন্নত করতে সাহায্য করে।






মিষ্টি আলু সবজি হিসেবে অনেকের খুব প্রিয়। খুব কম দামে সুস্বাদু এই সবজিটি পাওয়া যায়। নিয়ম করে মিষ্টি আলু খেলে ডায়াবেটি নিয়ন্ত্রণসহ ওজনও কমবে। জেনে নিন মিষ্টি আলুর আরো নানান উপকারিতা।


তরকারি ছাড়াও বিভিন্নভাবে ব্যবহার করা যেতে পারে মিষ্টি আলু। এটি সাদা, বেগুনি, খয়েরি, কমলা ও হলুদ রঙের হয়ে থাকে। তবে, বেগুনি ও সাদাই বেশিরভাগ জায়গায় দেখা যায়। খাবারে স্বাদ বাড়ানো ছাড়াও এই সবজির একাধিক পুষ্টিগুণ রয়েছে। সাধারণত, কোনো পাঁচমিশালি তরকারিতে বা কোনো মিষ্টি ডিশে এই সবজি ব্যবহার করা হয়। খেতে যেহেতু মিষ্টি হয়, ফলে অনেকেই এটি এড়িয়ে যান। ডায়াবেটিস রোগীরাও এই সবজি এড়িয়ে যান। এই সবজিই কিন্তু ডায়াবেটিস নিয়ন্ত্রণে সাহায্য করে। পাশাপাশি হজমের সমস্যাও দূর করে। ছবি: সংগৃহীত

প্রচুর পরিমাণে ফাইবার আছে মিষ্টি আলুতে। যা হজমে সাহায্য করে এবং কোষ্ঠকাঠিন্যের সমস্যা দূর করে। এই সবজি খেলে পেট অনেক্ষণ পর্যন্ত ভর্তি থাকে। ফলে ওজন নিয়ন্ত্রণে থাকে ও ওবেসিটি কমায়। হজমে সমস্যার জন্য অনেকেরই মলত্যাগে সমস্যা হয়। এটি ডায়েটে রাখলে সেই সমস্যাও দূর হতে পারে।


অ্যান্টি-অক্সিড্যান্টস থাকে মিষ্টি আলুতে। তাছাড়া ক্যারটেনয়ডস নামের একটি উপাদানও আছে যা কোষের ক্ষয় রোধ করে। এই সবজিতে ভিটামিন ই ও সি থাকে। যা ত্বক ও চুল ভালো রাখতে সাহায্য করে। ত্বককে আলট্রাভায়োলেট রশ্মি থেকে রক্ষা করে। ফলে র‌্যাশ, ত্বক কালো হয়ে যাওয়ার মতো সমস্যা থাকে না।







অ্যান্টি-ক্যানসার উপাদান থাকে বেগুনি রঙের মিষ্টি আলুতে-একটি গবেষণায় এ তথ্য জানা গেছে। এতে অ্যান্থোক্যায়ানিন থাকে যা ব্লাডার ক্যানসার, ব্রেস্ট ক্যানসার, গ্যাস্ট্রিক ক্যানসার রোধ করে। এই উপাদান যে কোনো ক্যানসারের কোষ মেরে ফেলে এবং ক্যানসারের ফলে কোষ নষ্ট হওয়ার পরিমাণ কমায়।

ডায়াবেটিস নিয়ন্ত্রণে রাখে মিষ্টি আলু। মিষ্টি আলুতে যেহেতু ফাইবার থাকে, তাই এটি ডায়াবেটিসও নিয়ন্ত্রণ করতে পারে। অনেকেই ডায়াবেটিস থাকলে মিষ্টি আলু এড়িয়ে যান। কিন্তু বিশেষজ্ঞরা বলছেন, এটা উচিত নয়। অল্প পরিমাণ মিষ্টি আলু দিনে একবার খাওয়া যেতেই পারে। শুধু সুগার নিয়ন্ত্রণ নয়, ডায়াবেটিক রোগীদের কার্ডিওভাসকুলার সমস্যা হওয়া আশঙ্কা থাকে। ফাইবার উপাদানটি সেই থেকেও মুক্তি দেয়।




Thursday, 8 September 2022

Banefit of healthy fruit

 

জেনে নিন জাম্বুরার পুষ্টিগুণ:



বাতাবি লেবু ফলটি জাম্বুরা নামে বেশি পরিচিত। জাম্বুরার বৈজ্ঞানিক নাম citrus maxima আর ইংরেজি নাম Pomelo। বাংলাদেশে জাম্বুরা বিভিন্ন নামে পরিচিত। যেমন বড় লেবু, বাদামি লেবু, ছোলম ইত্যাদি। যত প্রকার লেবু আছে তার মধ্যে জাম্বুরা সর্বাপেক্ষা পুষ্টিগুণ সমৃদ্ধ। টক-মিষ্টি রসাল ফল জাম্বুরা প্রচুর পুষ্টিগুণে ভরপুর। বর্ষার শেষে, শীত আসার আগ পর্যন্ত জাম্বুরার মৌসুম। এখন বাজারে প্রচুর জাম্বুরা পাওয়া যাচ্ছে। আসুন জেনে নিই জাম্বুরার পুষ্টিগুণ-






জাম্বুরা পটাসিয়ামের ভালো উৎস। এছাড়া ভিটামিন ‘এ’, ভিটামিন ‘সি’ ছাড়াও অন্যান্য ভিটামিনের মধ্যে পাইরিডক্সিন, ফলিক এসিড ও থায়ামিন উল্লেখযোগ্য মাত্রায় রয়েছে এতে। সামান্য পরিমাণে ফসফরাস, আয়রন, ক্যালসিয়াম ও কপার রয়েছে। নানা রকম ফাইটোনিউট্রিয়েন্টসে সমৃদ্ধ এই ফল এগুলো অ্যান্টিঅক্সিডেন্ট হিসাবে কাজ করে। এগুলোর মধ্যে নারিঞ্জেনিন, ফ্ল্যাভোনয়েড ও নারিঞ্জিন উল্লেখযোগ্য। জাম্বুরাতে আরও রয়েছে বিটা ক্যারোটিন, লাইকোপেন, লিউটিন ও জ্যান্থিন।



জাম্বুরার বিভিন্ন স্বাস্থ্যোপকারিতা রয়েছে। বাতাবি লেবু গ্যাস বা এসিডিটি প্রতিরোধ করে। ফলটিতে বেশি পরিমাণে বায়োফ্লভনয়েড থাকায় এটি ব্রেস্ট ক্যান্সারের সংক্রমণ থেকে বাঁচায়। জাম্বুরা ত্বকের লাবণ্যতা, মিউকাস মেমব্রেন, বয়স ও দৃষ্টিশক্তির সুস্থতা ধরে রাখে। জাম্বুরাতে প্রচুর পরিমাণে ভিটামিন ‘সি’ পাওয়া যায় যা একজন পূর্ণ বয়স্ক মানুষের প্রয়োজনের তুলনায় বেশি। জ্বর-সর্দি, ঠাণ্ডায় জাম্বুরা বেশ উপকারী কারণ এটি রোগ প্রতিরোধ ক্ষমতা বাড়ায়। জাম্বুরার ভিটামিন ‘সি’ রক্ত পরিষ্কার রাখে এবং রক্তনালির সংকোচন-প্রসারণের ক্ষমতা বাড়ায়।


জাম্বুরায় ওজন কমাতে সহায়ক কারনিটিন পামিটয়েলট্রানফারেজ নামের এক ধরনের উৎসেচক আছে। জাম্বুরার কোয়ার খোসাসহ খেলে রসের সাথে সাথে আঁশও খাওয়া হয়ে যায়। এই আঁশ ওজন কমাতে, হজম-বিপাক ক্রিয়াকে ত্বরান্বিত ও অন্ত্রের ক্যান্সারের ঝুঁকি কমায়। তবে জাম্বুরায় পটাশিয়াম থাকায় কিডনির সমস্যায় আক্রান্তরা জাম্বুরা বেশি খাওয়া ঠিক নয়। রক্তচাপ কম এমন ব্যাক্তিদের সাবধানে জাম্বুরা খাওয়া উচিত।

Sunday, 4 September 2022

BENEFIT OF BASMATI RICE

 

BENEFIT OF BASMATI RICE 



   History

Bengali fish and rice. No matter how many meals are eaten throughout the day, without eating rice at one meal, it seems as if the stomach is not full. We cannot sleep at night without eating rice. Rice is also good for health. However, not all rice is healthy. In this report, there are six types of rice that are not only delicious, but also take care of the body.


Basmati Rice – It has no comparison for maintaining energy in the body. Basmati rice helps to keep body organs healthy. This rice can be found in any part of the country, boiled rice - although atap rice is available in other regions, only boiled rice is eaten in Bengal. Rich in magnesium, potassium, calcium and iron, boiled rice improves digestion. Also contains beneficial antioxidants.


This rice can be found in any part of the country, boiled rice - although atap rice is available in other regions, only boiled rice is eaten in Bengal. Rich in magnesium, potassium, calcium and iron, boiled rice improves digestion. Also contains beneficial antioxidants.

Benefits of red rice

 BENEFIT OF RED RICE


History of red rice 

Red rice - The benefits of red rice are many. First, red rice is rich in B vitamins that help the body produce red blood cells and serotonin. It is not very palatable because of its high iron content, but it works like a medicine for people suffering from anemia. Red rice is beneficial for diabetics as it keeps blood sugar levels under control. So you can eat red rice rice ignoring the taste.




Red rice is commonly known as rolled rice, brown rice and brown rice. Apart from the white part that we usually know as rice, outside the rice there is a layer of husk and husk or bran.
In the case of white rice, the layers other than the rice are trimmed and discarded. But in red rice only the husk is trimmed. Therefore, red rice is called a whole grain and is richer in fiber and minerals than white rice.


 Benefits of red rice

Some of the significant benefits of eating red rice for good health are-


In the digestive process
Red rice contains fiber. Benefits of eating more fiber-rich foods include—
Protection from constipation
Forming regular toilet habits
Reduced risk of colon cancer
Controlling weight
Red rice contains insoluble fiber. This type of fiber aids in digestion and also contributes to the growth of beneficial bacteria in the gut. These bacteria are important for good gut health.
Prevents blood sugar from rising
Rice contains sugars or carbohydrates. Carbohydrates are broken down to form sugar in our blood. Foods that raise blood sugar slowly, not suddenly, are good for health.
White rice raises blood sugar very quickly. The body can quickly break down this rice to make sugar. As a result, the blood sugar increases a lot in a short time.
On the other hand, the glycemic index of red rice is low. It takes a long time for the body to break it down. Blood sugar levels rise slowly. As a result, less insulin is required in diabetic patients. Also the stomach is full for a long time. Thus, red rice reduces the risk of type 2 diabetes and helps control blood sugar.
In heart health
Whole grains like red rice play an important role in reducing the risk of coronary artery disease and other heart diseases.


A study found that people who eat more whole grains have a significantly lower risk of heart attack and stroke.
In long-term disease prevention
Red rice bran contains some disease-fighting substances called 'flavonoids'. They play an important role in disease prevention.
In addition, red rice and other whole grains reduce the risk of heart disease, type 2 diabetes, as well as pancreatic and stomach cancer.
Red rice contains high levels of antioxidants. Antioxidants can prevent cell damage in the body. It can also play an important role in preventing heart disease, cancer and type 2 diabetes.
Research shows that red rice reduces the risk of diabetes.
Some suggestions for eating red rice
If you're thinking about making a dietary change to replace refined grains with whole grains, here are 3 tips for you.


1. Start slowly. At first, something new may not taste good. You can change little by little without changing the whole thing.
Mix some red rice with white rice. Eat a white flour bread, eat a red flour bread with it. Then gradually you might get used to that taste.


2. You can eat other wholegrains besides rice bread. For example, you can buy oats for breakfast.


3. Avoid overeating. Eating red flour and rice can eat more, but not that much. As part of a balanced diet, you should eat red rice and red flour in moderation.
Usually we eat a whole plate of rice with a little curry. Instead of doing this, try to keep half of the plate vegetables and fruits at each meal.


Nutrient content of red rice
Some of the nutritional content per cup or 195 grams of red rice is listed below—
Nutrient content

Calories 238

Fat or affection 1.6 grams

Carbohydrates 49.5 grams

3.12 grams of fiber

0.468 grams of sugar

Protein 5.32 grams

Vitamins and minerals
Because the bran layer is intact, red rice is rich in various nutrients like vitamins and minerals. We can get about 88% of the recommended daily allowance of manganese, 27% of selenium and 21% of magnesium in one cup of red rice. Other nutrients like phosphorus, copper, vitamin B6 are also present in significant amount in red rice.


Manganese plays an important role in bone, blood and fat, as well as various connective tissues and in the production of sex hormones. It helps in the blood clotting process and the body's immune system. In addition, manganese contributes to cholesterol and carbohydrate digestion and blood sugar control.
Selenium is an integral component of various important enzymes and proteins in our body. They protect the body cells from various injuries, damages and infections. Apart from this, these proteins play a special role in reproduction and metabolism of thyroid hormones.
Magnesium plays an important role in the process of energy production in the body using oxygen. It is also needed to break down glucose to produce energy.


sugar

As a whole grain, red rice is naturally rich in sugars or carbohydrates. Most of these carbohydrates come from carbohydrates or starches.
Red rice is slightly lower in sugar than white rice. Apart from this, the amount of fiber in white rice is negligible.
Digestion breaks down starchy foods (such as rice, potatoes and bread) into sugar or glucose. Thus white sugar increases the risk of diabetes. Red rice is rich in fiber and takes longer to digest and raises blood sugar at a slower rate. Therefore, red rice is more healthy than white rice.


Fiber and sugar

3.12 grams of fiber per cup of brown rice. On the other hand, there is hardly any sugar. Fiber plays a very important role in the digestive process. Fiber also plays a role in preventing problems like overweight, constipation, heart disease, high blood pressure, diabetes and piles.

Banefit of jesmine rice


Banefit Of Jesmine Rice

History

Jasmine Rice: Jasmine rice is fast becoming popular for its great taste and health benefits, although it is not very well known right now. Now this rice is available in many restaurants. It is beneficial for the brain as it is rich in amino acids. It also has no answer in preventing poisoning in the body.


Jasmine Rice Island-grain aromatic rice common in Thai, Asian, and Middle Eastern cooking traditions. But jasmine rice is healthier than white rice? Let us find out below.
Jasmine rice and white rice belong to the same family but differ in height and grain size. Jasmine rice is taller and thinner than other varieties. Still, it contains impressive nutrients including protein, fat, fiber, and carbohydrates that are not found in white rice. These nutrients can aid in weight loss, prevent constipation, and improve digestion. Interestingly, this rice contains zero sugar, which means it can maintain healthy blood sugar levels.



What is Jasmine Rice



Native to Thailand, jasmine is long grain rice named after the fragrant jasmine flower. This rice has a floral and buttery flavor that can take your dining experience to another level. To prepare rice, you need to understand the ratio of water to rice that will yield the dish you want. Generally, jasmine rice is soft; This way, you may need less water for fluffy foods and not sticky foods. That said, for 1 cup of jasmine rice you need 1 ¼ cups of water. Other important details are available in the recipe for preparing this rice. Once ready, you can serve the rice with a variety of Thai curries, including satay skewers, Thai marinated chicken, and chili basil stir fries. Here are other health benefits of jasmine rice.

Reduces the risk of constipation


Jasmine rice improves digestion, prevents diarrhea, bloating, gas, abdominal pain and constipation. Constipation is a condition characterized by infrequent bowel movements and difficult discharge. It is a life-threatening condition with symptoms including dry stools, painful bowel movements, abdominal pain, bloating, fatigue and nausea. Constipation can be caused by excess milk and cheese consumption, stress, low fiber intake, lack of exercise and lifestyle. Jasmine rice contains fiber that allows for loose stools that are easily eliminated. This rice can be served with a variety of foods to meet your dietary needs and reduce the risk of constipation.


Improves weight loss

If you are trying to lose weight, jasmine rice can be a good addition to your diet because it is low in carbohydrates and high in protein. Protein accelerates weight loss in several ways. For example, it makes you feel fuller for longer by delaying hunger signals from hunger hormones. Moreover, it also suppresses your appetite, making you eat less. Therefore, eating jasmine rice diet can help you lose pounds in a short period of time.



Manage diabetes

Diabetics can lead an expensive life, especially when they bring a healthy diet into the picture. Symptoms of diabetes include loss of appetite, impaired vision, fatigue, dry skin, frequent urination and weight loss. Diabetic people find it difficult to manage the condition due to expensive commercial supplements. However, controlling blood sugar levels can help you lead a normal life and reduce diabetes symptoms. Jasmine rice has a high glycemic index which acts as a quality control in your diet. It measures the rate at which your blood sugar rises. This is important because it keeps track of your glucose levels, making diabetes easier to control. Take advantage of this cheap and easy method to manage diabetes. Stop using expensive commercial supplements that have side effects. Jasmine rice is a natural diabetes controlle
r that is toxin free.

Boosts metabolism

Jasmine rice contains B vitamins that boost metabolism. For example, vitamin B1 helps the body convert food into energy. Vitamin B1 deficiency disrupts metabolism, leading to various health problems including pale skin, shortness of breath, a smooth tongue, nerve problems, vision loss, constipation, loss of appetite, unnecessary weight loss and weakness. Many people confuse symptoms with other diseases and opt for commercial drugs that cause chronic diseases.


Improves heart health

Jasmine rice prevents heart disease by maintaining healthy cholesterol levels. Heart disease is a chronic condition that claims the lives of many people around the world. Jasmine rice contains niacin, which may reduce the risk of cardiovascular disease, including heart disease and stroke.

brain health disease.


Jasmine rice is rich in thiamine which is brain friendly. Thiamine reduces the risk of Alzheimer's  Furthermore, it is involved in the synthesis of transmitter chemicals that are involved in coordination. Thiamine deficiency is characterized by irritability, difficulty sleeping, poor memory, weight loss, tiredness and fatigue. Hence, there is every reason to stock up on jasmine rice in your kitchen for hunger satisfaction and a healthy life. You can eat it daily as a side dish or main meal to meet your dietary and health needs.


Conclusion

Although they belong to the same family, jasmine rice has more nutrients and health benefits than white rice. This rice is rich in essential nutrients and vitamins including fiber, protein, B vitamins, niacin and thiamine. Jasmine rice is affordable and free from toxic substances that cause serious health problems. Including rice in your healthy diet increases your chances of warding off chronic diseases and hunger.





HEALTHY FOOD

The traveling of Sajek Valley

#Sajek is the biggest union in #Bangladesh, 😯 Its area is 702 square miles. Tripura in India to the north, Longadu in Rangamati to the sout...

Healthy food